Personeelsdossier - Wet Werk en Zekerheid (Wwz) - arbeidsovereenkomst ontbinden

Overweegt u een arbeidsovereenkomst te ontbinden? Met de invoer van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is een goede opbouw van het Personeelsdossier essentieel. Voldoet het ontbindingsverzoek niet aan de wettelijke criteria, dan zal de kantonrechter de arbeidsovereenkomst niet ontbinden.

Personeelsdossier bevat de volgende bewijsstukken

Indien sprake is van disfunctioneren kan de kantonrechter de arbeidsovereenkomst slechts ontbinden als "de werkgever de werknemer hiervan tijdig in kennis heeft gesteld en hem in voldoende mate in de gelegenheid heeft gesteld zijn functioneren te verbeteren en de ongeschiktheid niet het gevolg is van onvoldoende zorg van de werkgever voor scholing van de werknemer of voor de arbeidsomstandigheden van de werknemer".

De rechter mag een arbeidsovereenkomst alleen ontbinden als er een compleet personeelsdossier aanwezig is. Zo’n compleet dossier bevat de volgende bewijsstukken:

  • een getekende arbeidsovereenkomst;
  • een duidelijke functieomschrijving;
  • afspraken over gevolgde opleidingen;
  • verslagen van jaarlijkse functionerings- en beoordelingsgesprekken;
  • alle correspondentie met de werknemer (denk bijvoorbeeld aan waarschuwingen en e-mails);
  • verslagen van het verbetertraject.

Welke informatie bewaart u NIET in het personeelsdossier

U mag echter niet zomaar alles in een personeelsdossier bewaren. Voor het bewaren van sommige informatie moet u uw werknemer expliciet om toestemming vragen of zijn er wettelijk bepaalde regels.

Wat u niet bewaart in het personeelsdossier is bijvoorbeeld informatie over godsdienst, seksuele geaardheid, lidmaatschap van een vakbond, ras, politieke voorkeur, gezondheid, strafrechterlijke gegevens. Ten aanzien van godsdienst en politieke voorkeur geldt een uitzondering, wanneer de organisatie is gebaseerd op deze godsdienst of politieke gezindte, bijvoorbeeld bij een kerk of politieke partij.

Wilt u weten hoe de NCP Groep u kan helpen met het aanleggen van een goed personeelsdossier? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Zie ook

Contact

NCP Recruitment B.V.
NCP Assessments B.V.


Burgemeester Roelenweg 33
8031 ES Zwolle
Routebeschrijving


Telefoon: 085 401 22 22
Email: info@ncpgroep.nl


Nevenvestigingen:
Amsterdam
Groningen
Veenendaal
Arnhem

OTYS Recruiting Technology
NCP Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.