Arbeidsmarkt na Corona

De arbeidsmarkt na corona, hoe ziet die eruit? De plannen voor de arbeidsmarkt in 2021 zijn inmiddels bekend. Er is nog geen reden tot optimisme, en er zijn een aantal ingrijpende maatregelen nodig. NCP HRM zet ze op een rij: 

Arbeidsmarkt 2021

 • Extra geld voor arbeidsmarkt en economie

Door de coronacrisis raken mensen hun baan of bedrijf kwijt en moeten zij omschakelen naar ander werk. Dat betekent dat zij nieuwe vaardigheden moeten aanleren. Het kabinet investeert vanaf 2021 € 1,4 miljard om mensen hierbij te helpen. Het budget gaat naar:

 • begeleiding van mensen van werk naar werk of vanuit uitkering naar werk;
 • meer bij- en omscholingsmogelijkheden;
 • intensieve begeleiding van kwetsbare scholieren naar werk of opleiding;
 • betere ondersteuning van mensen met problematische schulden.
 • AOW-leeftijd stijgt tot en met 2024

De AOW-leeftijd blijft in 2021 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd jaarlijks, tot aan 67 jaar in 2024.

De wet over het pensioenstelsel wordt in 2021 aangepast, omdat de huidige wet niet past bij de veranderingen in de samenleving. Mensen veranderen bijvoorbeeld vaker van baan of gaan ondernemen.    

Als de Eerste en Tweede Kamer instemmen met de nieuwe regels, wordt het duidelijker:

 • wat mensen aan premie voor hun pensioen inleggen;
 • wat ze aan vermogen opbouwen;
 • hoeveel hun pensioen later wordt.

Ook beweegt het pensioen straks sneller mee met de economie. Het gaat eerder omhoog als het economisch goed gaat en eerder omlaag als het economisch slechter gaat.

 • Werken met Wajong loont sneller

Werken loont sneller voor jongeren met een arbeidsbeperking in de Wajong.

Als zij werken, houden ze naast hun uitkering 30 cent van iedere euro die ze verdienen. Met loondispensatie is dat bedrag hoger. Wie vroeger Wajong ontving en werkloos raakt, mag tot de AOW-gerechtigde leeftijd terugkeren in de Wajong. Ook ontvangen jongeren in de Wajong die een opleiding volgen, vanaf hun 18e jaar een volledige Wajong-uitkering. Voor deze maatregelen heeft het kabinet in 2020 en 2021 een budget van € 53 miljoen.

 • Sneller hulp voor mensen met schulden

Gemeenten krijgen sneller informatie wanneer mensen hun rekening of huur niet betalen, bijvoorbeeld van energiemaatschappijen en woningstichtingen. Daardoor kunnen gemeenten sneller hulp bij schulden bieden, zodat mensen niet verder in de schulden raken. De wetswijziging gaat per 1 januari 2021 in.

 • Nieuwkomers sneller helpen inburgeren

Het nieuwe inburgeringsstelsel start op 1 juli 2021. Nieuwkomers gaan zo snel mogelijk de Nederlandse taal leren en meedraaien in de samenleving. Het liefst door betaald werk. Zij krijgen tijdens de inburgering begeleiding door de gemeente. De overheid betaalt inburgering op maat voor asielzoekers. Er geldt een hogere norm voor het taalniveau dan eerst: minimaal B1-niveau, in plaats van A2. Asielmigranten combineren taallessen met (vrijwilligers)werk of stage. Voor met name jonge nieuwkomers zijn er, naast taalonderwijs, vakken als rekenen, Engels, leervaardigheden en studieloopbaanbegeleiding.

Via Rijksoverheid

 

Contact

NCP Assessments B.V.

 


 

Burgemeester Roelenweg 33
8031 ES Zwolle
Routebeschrijving

 


 

Telefoon: 085 401 22 22
Email: info@ncpgroep.nl

 


 

Nevenvestigingen:
Amsterdam
Groningen
Veenendaal
Arnhem

 

 

OTYS Recruiting Technology
NCP Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.