Tips bij een (dreigend) arbeidsconflict

©NCP Groep 2008. Wanneer u in een arbeidsconflict met uw medewerker verzeild raakt, kunt u ineens lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Vaak zijn conflicten, wanneer ze escaleren, inmiddels zo hoog op gelopen dat het niet eens meer te achterhalen valt waar het ooit is begonnen. En, in veel gevallen, is de arbeidsrelatie dusdanig verstoord dat men (gedwongen) afscheid van elkaar neemt. Arbeidsconflicten zijn niet alleen vervelend voor de personen in kwestie, maar brengen ook onrust in de rest van de organisatie.

Hoe gaat u om met een (dreigend) arbeidsconflict met één van uw medewerkers? NCP HRM zet een aantal tips voor u op een rijtje.

Voorkom een arbeidsconflict: Wat speelt er onder uw medewerkers?

Voorkom een arbeidsconflict: Voordat een conflict escaleert, suddert er vaak al heel lang wat. Blijf dan ook continue met uw medewerkers in gesprek, vraag regelmatig hoe het met hen gaat en nodig hen uit eventuele zorgen of irritaties te uiten. En: een beetje ruzie maken is helemaal niet erg en kan soms heel verhelderend werken.

Wanneer u een vermoeden heeft dat er een conflict suddert: wacht niet af en maak het gelijk bespreekbaar. Alleen datgene wat open op tafel ligt, kan worden opgelost.

Arbeidsconflict: Benader de feiten, niet de emotie

Bij een arbeidsconflict lopen de emoties vaak hoog op. Zowel u als uw medewerker voelen zich boos, beledigd, genaaid, miskend. Om het conflict op te kunnen lossen, is het echter van groot belang dat u zich op de feiten concentreert.

Ondanks dat u zich afvraagt hoe het mogelijk is dat u zich in het verleden in allerlei bochten heeft gewrongen om deze medewerker te helpen zijn zaakjes op orde te krijgen en dat hij u nu op deze wijze daarvoor bedankt. Hoe spijtig ook, dat is nu allemaal niet meer van belang. Wat wel van belang is: wat is er feitelijk gezien aan de hand en hoe kan dit op een zakelijke manier worden opgelost?

Houd het arbeidsconflict uit het medische!

Veel arbeidsconflicten leiden tot ziekteverzuim en soms vormt ziekteverzuim de aanleiding voor een arbeidsconflict. Schakel een bedrijfsarts in om vast te stellen of de medewerker echt ziek is (of misschien ziek is door het conflict). Houd het conflict uit het medische, want u bent immers zelf geen arts.

Neem even een rustpauze

Wanneer de gemoederen hoog oplopen is het voeren van een constructief gesprek niet eenvoudig. Soms is het verstandig om even een paar dagen de tijd te nemen om af te koelen en even rustig de zaken op een rijtje te zetten.

Leg bij arbeidsconflicten afspraken vast

Bij arbeidsconflicten is het aanleggen van een goed dossier cruciaal. Leg alles wat u samen bespreekt schriftelijke vast. Laat de medewerker het document ook voor akkoord tekenen. Vaak weigert een medewerker. Leg de weigering dan ook vast.

Schakel een bemiddelaar in

Wanneer u er samen nog niet uitkomt, kunt u een bemiddelaar inschakelen. Een bemiddelaar kan u op een neutrale en onpartijdige wijze begeleiden om samen tot een goede oplossing te komen. Het belangrijkste voordeel in vergelijking tot de allerlaatste optie, het inschakelen van de kantonrechter, is dat u in dit stadium de oplossing nog in eigen handen heeft. Hier beslist u zelf. De kantonrechter beslist voor u.

Neem afscheid van elkaar wanneer u er echt niet uit komt

In het allerlaatste geval kunt u afscheid van elkaar nemen. In sommige gevallen kan dit nog met wederzijds goedvinden, maar in veel gevallen komt het aan op ontslag via de kantonrechter.

Als werkgever zult u dan moeten bewijzen dat er een zodanig verschil van inzicht is ontstaan tussen u en uw werknemer en dat de arbeidsovereenkomst niet kan worden voortgezet. En verder, dat er geen zicht is op verbetering van de arbeidsrelatie en dat er binnen uw organisatie geen passende functie meer is.

Kennismaken?

Wilt u weten hoe de NCP Groep u kan helpen bij een arbeidsconflict? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Contact

NCP Assessments B.V.

 


 

Burgemeester Roelenweg 33
8031 ES Zwolle
Routebeschrijving

 


 

Telefoon: 085 401 22 22
Email: info@ncpgroep.nl

 


 

Nevenvestigingen:
Amsterdam
Groningen
Veenendaal
Arnhem

 

 

OTYS Recruiting Technology
NCP Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.