Jonge vrouwen vaker hoogopgeleid dan jonge mannen

Maart 2016. Vrouwen tussen de 30 en 40 jaar hebben vaker een hbo- of universitaire opleiding afgerond dan mannen in deze leeftijd. De afgelopen tien jaar is het aandeel hoogopgeleiden onder jonge vrouwen bovendien sterker gestegen dan onder mannen, waardoor het aandeel vrouwelijke hoogopgeleide dertigers steeds verder uitloopt. Ondanks dat het aantal uren dat jonge hoogopgeleide vrouwen per week werken de afgelopen jaren is gegroeid, werken jonge mannen nog altijd vaker voltijd dan jonge vrouwen.

Vrouwelijke dertigers het hoogst opgeleid

Jongere generaties zijn hoger opgeleid dan oudere generaties. Vooral 30- tot 40-jarige vrouwen hebben vaak een hoog onderwijsniveau; bij vrouwen van begin dertig heeft bijna de helft een hbo- of universitaire opleiding afgerond. Dit aandeel is aanzienlijk lager onder oudere vrouwen. Zij hebben juist vaker een middelbaar onderwijsniveau. Van de mensen jonger dan 30 jaar volgt een deel nog onderwijs waardoor deze groep niet goed te vergelijken is met de groep dertigers.

Meer hoog- dan middelbaaropgeleide dertigers

Het onderwijsniveau van de bevolking stijgt al jaren.

Het aandeel hoogopgeleiden is bij dertigers nu zelfs groter dan het aandeel middelbaaropgeleiden, respectievelijk 44 en 39 procent. Tien jaar eerder, in 2005, was dit nog 31 en 46 procent. Bij veertigplussers ligt de verhouding nog andersom en zijn er meer middelbaar- dan hoogopgeleiden.

Bron: CBS

Contact

NCP Assessments B.V.

 


 

Burgemeester Roelenweg 33
8031 ES Zwolle
Routebeschrijving

 


 

Telefoon: 085 401 22 22
Email: info@ncpgroep.nl

 


 

Nevenvestigingen:
Amsterdam
Groningen
Veenendaal
Arnhem

 

 

OTYS Recruiting Technology
NCP Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.