Tips voor ontslag aanvragen bij het UWV

©NCP Groep 2009. Tips ontslag aanvragen bij het UWV. Al uw creativiteit ten spijt, zijn ontslagen soms onvermijdelijk. De NCP Groep heeft een aantal tips voor u op een rijtje gezet die u kunnen helpen bij het afhandelen van uw ontslagaanvraag bij het UWV.

Een ontslagaanvraag bij via het UWV kost tijd

Vanaf het moment van het insturen van de ontslagaanvraag tot het moment waarop het UWV u de ontslagaanvraag verleent, bent u al snel twee maanden verder. Daarna kunt u de arbeidsovereenkomst met de medewerker pas opzeggen en gaat de opzegtermijn in. Wanneer u een ontslagvergunning krijgt van het UWV mag u de geldende opzegtermijn wel met 1 maand verkorten.

Nadat het UWV de ontslagaanvraag heeft ontvangen wordt deze doorgestuurd naar de medewerker. De medewerker kan een verweerschrift opstellen waarin hij of zij onderbouwd zich verweert tegen het ontslag. Het verweerschrift wordt vervolgens weer aan de werkgever gestuurd voor een reactie. Ook kan het UWV zelf nog vragen stellen. Voor al deze stappen gelden termijnen.

In tijden van drukte (zoals nu) kan de procedure zelfs nog langer duren. Hoewel de ervaring uitwijst dat het UWV momenteel erg zijn best doet om de ontslagaanvragen vanwege bedrijfseconomische redenen zo snel mogelijk af te handelen.

Ontslagaanvraag UWV: Wees volledig en controleer!

Omdat alle stappen in de procedure tijd kosten en aan termijnen gebonden zijn, is het van groot belang dat u volledig bent.

Controleer niet alleen of u zelf alle vereiste informatie en documenten waarnaar u verwijst hebt bijgevoegd, maar ook bijvoorbeeld de kopieën van de verweerschriften die u vervolgens weer van het UWV ontvangt.

Trek wanneer er iets ontbreekt gelijk aan de bel, want anders raakt de procedure vertraagd en bent u zo alweer een maand verder voordat u de ontslagvergunning binnen heeft. En, bij ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen telt iedere week.

Overweeg uw formuleringen

De gehele ontslagaanvraag wordt door het UWV aan de medewerkers doorgestuurd. Dat betekent dat alles wat u opschrijft en aan cijfers en gegevens meestuurt ook door de medewerkers wordt gelezen. Overweeg uw formuleringen daarom zorgvuldig. Wanneer u informatie meestuurt waarvan u absoluut niet wilt dat de medewerkers dat inzien, dan kunt u dat bij het UWV aangeven.

Houd uw ontslag aanvraag richting het UWV zakelijk

Nog een belangrijke reden om uw formuleringen juist te kiezen: Een ontslagaanvraag is voor zowel de werkgever als werknemer vaak een emotionele aangelegenheid.

Ontslagen worden is vreselijk, maar je medewerkers ontslaan is voor veel werkgevers ook slecht te verkroppen. In de verweerschriften die de medewerkers opstellen wil het er dan nog ook nog wel eens heftig aan toegaan. Ga als werkgever in de reactie richting UWV heel zakelijk om met eventuele gemaakte verwijten aan uw adres (al dan niet terecht). Neem het de medewerkers niet kwalijk dat ze zich in hun verweerschrift op u afreageren. Wat zou u in dat geval doen?

En, nogmaals: alles wat u weer opschrijft krijgt de medewerker ook weer via het UWV te lezen.

Bij twijfel: trek aan de bel!

Wanneer u twijfelt over de ontslagaanvraag schroom dan niet om aan de bel te trekken. Daarvoor is het te belangrijk.

De HR adviseurs van de NCP Groep staan u hier graag met raad en daad terzijde. Neem contact met ons op via 085 - 401 22 22 of info@ncpgroep.nl.
Contact

NCP Assessments B.V.

 


 

Burgemeester Roelenweg 33
8031 ES Zwolle
Routebeschrijving

 


 

Telefoon: 085 401 22 22
Email: info@ncpgroep.nl

 


 

Nevenvestigingen:
Amsterdam
Groningen
Veenendaal
Arnhem

 

 

OTYS Recruiting Technology
NCP Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.