Wat is outplacement?

Hoe ziet een outplacementtraject eruit? Hoewel er geen algemene regels zijn waaraan een outplacementtraject dient te voldoen, bestaan de meeste trajecten uit zes stappen:

Hoelang duurt een outplacement traject?

Er wordt altijd een termijn aan het outplacementtraject gekoppeld, zodat er een duidelijke start en einddoel is. In de meeste gevallen wordt na afloop van de afgesproken periode het dienstverband beëindigd.

Wat is Outplacement?

Wat is outplacement? Outplacement slaat op de begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan voor ontslagen of met ontslag bedreigde werknemers.

Het verzoek tot outplacement komt meestal vanuit de werkgever, die doorgaans ook de kosten voor zijn rekening neemt.

Stappenplan outplacementtraject

 1. Verwerking van het ontslag
  De meeste kandidaten moeten eerst bijkomen van de schrik voordat ze weer naar de toekomst kunnen kijken. Tijdens deze fase staat vooral de acceptatie van het ontslag centraal, bijvoorbeeld tijdens persoonlijke gesprekken met de kandidaat. 

 2. Zelfonderzoek
  Wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik? Belangrijke vragen om te beantwoorden in de zoektocht naar een nieuwe baan. Door middel van een beroepskeuzeonderzoek (bijvoorbeeld tests) maakt de kandidaat een helder profiel van zichzelf. 

 3. Arbeidsmarktoriëntatie
  Hoe ziet de arbeidsmarkt eruit? Wat voor een vacatures zijn er momenteel eigenlijk en nog belangrijker: welke vacatures spreken mij aan? Voor veel kandidaten is het vaak al een hele tijd geleden dat ze op zoek waren naar een nieuwe baan en sinds die tijd is de arbeidsmarkt weer enorm veranderd. 

 4. Sollicitatietraining
  Een succesvolle sollicitatie begint met een goede voorbereiding. Tijdens een sollicitatietraining leert de kandidaat om een goede brief te schrijven, een CV op te stellen en hoe hij of zij zich kan presenteren tijdens het sollicitatiegesprek. 

 5. De arbeidsmarkt op!
  Tijd om echt aan de slag te gaan. Dat betekent dat de kandidaat zich gaat inschrijven op bijvoorbeeld vacaturesites, banenbeurzen gaat bezoeken, netwerken en sollicitatiebrieven sturen. En, met als doel natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.

 6. Nazorg
  Na afloop van het traject heeft de medewerker in veel gevallen al een nieuwe baan gevonden of is daar druk mee bezig. Tijdens de laatste fase is er nog regelmatig contact tussen de kandidaat en de begeleider om te horen hoe het gaat.

Inzet outplacement: reorganisatie, opheffen functie, arbeidsconflict

Er zijn verschillende mogelijkheden wanneer outplacement wordt ingezet. Dit kan onder andere zijn bij een reorganisatie. In dit geval kan outplacement één van de voorzieningen vormen die in het sociaal plan zijn opgenomen.

Daarnaast kan outplacement ingezet worden bij het opheffen van een bepaalde functie, een onoplosbaar arbeidsconflict of een vastgelopen carrière.

Outplacement bureau

De NCP Groep heeft zowel ervaring in het begeleiden van grootschalige outplacementtrajecten zoals naar aanleiding van reorganisaties, als ook individuele trajecten.

Kennismaken?

Wilt u weten hoe de NCP Groep u kan helpen op het gebied van outplacement? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Contact

NCP Assessments B.V.

 


 

Burgemeester Roelenweg 33
8031 ES Zwolle
Routebeschrijving

 


 

Telefoon: 085 401 22 22
Email: info@ncpgroep.nl

 


 

Nevenvestigingen:
Amsterdam
Groningen
Veenendaal
Arnhem

 

 

OTYS Recruiting Technology
NCP Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.