ZZP’er wil meer uren werken

Bijna de helft van de zzp’ers werkt in deeltijd. Dat is iets minder dan bij de werknemers met een dienstverband. 40 procent van de zzp’ers met een arbeidsduur van 12 tot 20 uur willen meer uren werken. Tien jaar geleden was dit nog een kwart. Ook zzp’ers met een baan van minder dan 12 uur per week willen relatief vaak meer werken. Weinig voltijd zzp’ers willen hun arbeidsduur veranderen. Zij maken doorgaans al lange werkweken.

Aandeel zzp’ers dat meer wil werken hoger dan aandeel werknemers

Waar de arbeidsduur van werknemers met een dienstverband veelal vastligt in arbeidscontracten, moet de zzp’er zelf voor werk en uren zorgen, die gedeclareerd kunnen worden bij een opdrachtgever. Door de economische crisis hadden zzp’ers minder inkomsten, minder werk en gaven ze vaker aan dat ze meer uren wilden maken. Zelfstandigen met personeel (zmp’ers) werken veelal in voltijd. Van hen wil maar een klein deel meer uren. Het aandeel werknemers dat meer uren wil werken, ligt lager dan bij zzp’ers. Ruim 12 procent van de werknemers wil meer uren werken. Dit aandeel is de laatste jaren toegenomen, maar minder dan bij de zzp’ers.

Meer zzp’ers

Het aandeel zzp’ers in de werkzame beroepsbevolking is de laatste jaren steeds verder toegenomen, van ruim 8 procent in 2003 tot ruim 12 procent in 2015. Dit zijn ruim 1 miljoen zzp’ers.

Hoewel het werknemerschap nog altijd de boventoon voert, neemt het aandeel werknemers in de beroepsbevolking wel steeds verder af. Het aandeel zelfstandigen met personeel (zmp’ers) bleef vrijwel gelijk.

Bron: CBS

Bijna 1 op de 5 hoogopgeleide zzp’ers wil meer uren werken

Over het algemeen zijn het vooral laag- en middelbaar opgeleiden die vaker meer uren willen werken. Bij zzp’ers zijn dit echter vooral de hoogopgeleiden. Bijna 20 procent van hen wilde meer uren werken.
Vrouwen willen vaker meer uren maken dan mannen. Dit geldt zowel voor werknemers als voor zzp’ers en hangt vooral samen met het feit dat vrouwen vaker in deeltijd werken. Jongeren willen vaker meer uren aan de slag dan ouderen.

Zzp’ers die eigen arbeid aanbieden willen vaker meer uren werken dan zzp’ers die hoofdzakelijk producten verkopen, ook dit hangt samen met het gegeven dat de eerste groep vaker deeltijd werkt. Het is vooral in de dienstverlenende sectoren waar men meer uren zou willen werken. Dit geldt met name voor zzp’ers in de sector advies, onderzoek en specialistische zakelijke dienstverlening.

Overzicht beschikbare Interim HR adviseurs

De NCP Groep beschikt over een netwerk van 1003 Interim HR adviseurs. Een aantal van deze adviseurs stellen zich graag aan u voor: Interim HR adviseurs NCP Groep.
Contact

NCP Assessments B.V.

 


 

Burgemeester Roelenweg 33
8031 ES Zwolle
Routebeschrijving

 


 

Telefoon: 085 401 22 22
Email: info@ncpgroep.nl

 


 

Nevenvestigingen:
Amsterdam
Groningen
Veenendaal
Arnhem

 

 

OTYS Recruiting Technology
NCP Groep gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.